Administrație

Ministrul Petre Daea le-a pus gând rău șacalilor

Ministrul Petre Daea le-a pus gând rău șacalilor care terorizează populația din Dolj și cere liber la vânătoare pentru aceste animale.

Locuitorii din zonă sunt terorizați de mai multe săptămâni de aceste animale, cel mai recent atac fiind asupra unei ferme din județ, unde zeci de animale au fost ucise. Fermierii din Rojiște se tem că nu vor avea ce să pună pe masă de Paște.

Prefectul județului s-a deplasat la fața locului, însă ministrul Petre Daea le cere autorităților să permită vânătoarea acestor animale. ”Problema este că ele fiind animale sălbatice, vânează noaptea, nu le poți prinde ziua când poți să le vânezi. Noaptea nu ai voie să le vânezi. Acum vreau să obțin de la minister să ne dea voie să le vânăm noaptea când ele sunt active”, a explicat prefectul de Dolj.

Ministrul Petre Daea dă asigurări că se vor lua măsuri urgente pentru a rezolva această situație. ”Am luat şi eu act de evenimentul ăsta neplăcut de la Călăraşi şi nu este primul. Am stat de vorbă cu primarul, cu directorul Direcţiei Agricole, cu prefectul care a fost la faţa locului şi care mi-a spus despre situaţia concretă. În momentul acela am transmis şi eu informaţiile necesare domnului ministru al Mediului Tanczos Barna, căci în portofoliul domniei sale se află reglementările în domeniu, plecând de la faptul că trebuie să fim mai exigenţi pentru că acum populaţiile de carnivore mari au crescut mult.

Nu au fost puţine exemple când oamenii au fost atacaţi sau chiar răpuşi de urşi. Trebuie să venim cu măsuri legislative de reglare. Prima măsură a fost luată când s-a dat cota de vânătoare în Delta Dunării, dar măsurile trebuie sa se înăsprească din punct de vedere legislativ şi, evident, să fie puse în aplicare imediat. Să facem legislaţia atât cât trebuie de aspră pentru a putea avea deschis drumul către reducerea efectivelor de lupi, de urşi, de şacali.

Nu mai trebuie să mai stăm la interpretarea efectivelor. S-au extins în toată ţara, nu sunt doar în sudul ţării. A venit momentul să acţionăm în consecinţă şi mă bucur că autoritătile locale în frunte prefectul de la Dolj au acționat, dar trebuie să intrăm şi în zona prevenţiei”, a declarat ministrul agriculturii la România TV.

Vizualizări: 121

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: