Politică

Ministrul Violeta Alexandru spune că românii din Germania au condiții proaste din cauza lor

Ministrul Muncii si Protectiei Sociale, Violeta Alexandru, a afirmat, ca in marea lor majoritate romanii care muncesc sezonier in Germania nu sunt tratati ca sclavi, iar in anumite ferme nici angajatorul nu facea eforturi suplimentare, dar nici romanii nu contribuiau la mentinerea de conditii decente.

"Aveam mai multe semnale de mai multa vreme, dar nu asa de profunde ca acestea care au aparut imediat ce au fost ridicate restrictiile. Fizic nu am putut sa plec pana a inceput toata aceasta pandemie. Am numarat zilele pana cand s-au ridicat restrictiile si am putut sa-mi pregatesc plecarea, i-am spus premierului ca vreau sa plec.

Cea mai buna informare o am de la oameni, direct. Nu mi-a cerut nimeni sa plec (in Germania, n.r.) si nu am niciun motiv sa spun altfel. Nu mi-a cerut nici partidul, nimeni. Voiam eu sa aud dincolo de informarile pe hartie si mi-a prins extrem de bine.

In majoritate, romanii nu sunt tratati ca sclavi. Nu am facut o statistica, dar si aici, ce inseamna conditii decente este o chestiune relativa. Am vazut si ferme in care conditiile, din punctul meu de vedere, erau acceptabile, dar se putea si mai bine. Am vazut si ferme in care conditiile nu erau grozave. Unde nu erau conditii decente, adevarul este undeva la mijloc. In anumite zone, in anumite ferme nici angajatorul nu facea eforturi suplimentare, dar nici romanii nostri nu contribuiau la mentinerea de conditii. Nu vreau, insa, sa generalizez", a spus Alexandru luni la Europa FM.

Aceasta a mentionat ca, in medie, un roman care munceste ca sezonier in Germania castiga 2.000 de euro/luna, insa sunt cazuri in care se poate ajunge la o suma dubla.

"In medie, un roman care munceste in Germania sezonier, castiga 7,10 euro/ora net, deci o medie pe luna de 2.000 de euro. Unii dintre dansii castiga chiar mai mult, pentru ca pe langa norma pe ora sunt foarte harnici, culeg foarte bine cu niste eforturi consistente si pot castiga si dublu.

Din pacate, pe aceasta suma se plateste doar un impozit, de aici si diferenta de institutie intre noi si Germania. In Germania, aceste controale sunt facute de organe fiscale, pentru ca ceea ce se verifica este aceasta componenta de impozitare a sumei respective si alte structuri verifica componenta de sanatate, de protectie minimala.

Pentru romanii nostri am cerut sa se verifice, si ministrul (german al Muncii, n.red.) m-a asigurat, in ce masura exista in toate fermele acest contract colectiv pentru pachet minimal de servicii, care inteleg ca functioneaza ca o buna practica in randul fermierilor.

Asociatiile fermierilor sunt foarte puternice in Germania. Dincolo de institutii si legi, ei se autonormeaza si au anumite standarde. Este o rusine pentru un fermier sa-si permita sa nu lucreze la aceleasi standarde cu ceilalti membri din asociatie", a sustinut ministrul Muncii.

Oficialul a adaugat ca un astfel de contract de munca "ar presupune un fel de asigurare de sanatate". "Este un contract intre angajator si unitati medicale private sau publice pentru situatii uzuale. Daca persoana este infectata cu COVID, am fost asigurata ca sistemul medical din Germania se mobilizeaza imediat, dincolo de pachetul acesta minimal", a evidentiat Alexandru.

Ministrul Muncii a efectuat, saptamana trecuta, o vizita de lucru in Germania, pe agenda figurand discutii cu ministrul federal al Muncii si Afacerilor Sociale, Hubertus Heil, si cu ministrul federal al Alimentatiei si Agriculturii, Julia Klockner.

De asemenea, Violeta Alexandru a mers la ferme de sparanghel din landul Brandenburg si a avut discutii cu reprezentantii Uniunii Fermierilor Germani.

Vizualizări: 182

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: