Comunitate

O fosta inchisoare reparata de Universitatea Cuza

Universitatea „Al.I. Cuza” a lansat licitaţia pentru refacerea fostei închisori din Păcurari. Este vorba despre actualul Corp E al instituţiei de învăţământ superior, situat vizavi de Biblioteca Centrală Universitară. UAIC a semnat recent contractul de finanţare europeană, iar vineri a fost publicat anunţul de licitaţie pentru execuţia lucrărilor. 

Valoarea estimată se ridică la 12,5 milioane lei. Clădirea are un regim de înălţime cu parter, 2 etaje şi mansardă. „Imobilul în cauză este o fostă casă boierească, iniţial cu regim de înălţime parter şi etaj, ridicată la sfârşitul secolului al XVIII-lea, începutul secolului al XIX, având deci peste 200 de ani de existenţă, perioadă în care a suferit numeroase transformări şi adăugiri cauzate de schimbarea funcţiunii. Astfel, din casă boierească, devine la 1830 penitenciar până la sfârşitul primului război mondial, fiind apoi cedat Ministerului Instrucţiunii Publice, care o transformă în cămin studenţesc, extinzând parterul cu un tronson de grupuri sanitare şi adăugând încă un etaj.

După cel de-al Doilea Război Mondial, clădirea este folosită în scop didactic de către Universitate” - acesta este un scurt istoric al clădirii, amintit în caietul de sarcini. Imobilul este inclus pe lista monumentelor istorice din Iaşi şi se află pe strada Păcurari 9, în vecinătatea Bibliotecii Centrale Universitare. După finalizarea lucrărilor de execuţie, UAIC va avea la dispoziţie 10 spaţii didactice universitare în incinta imobilului, trei săli de seminarii, un amfiteatru complet echipat, cinci birouri şi o parcare cu aproape 30 de locuri. Companiile interesate să participe la licitaţie pot înainta oferte cel târziu până pe 17 ianuarie.

Vizualizări: 70

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: