Politică

PSD și PNL fac schimb de ministere

La sfârșitul lunii mai va avea loc celebra „rotativă” la guvernare, așa cum cele două mari partide au stabilit la crearea actualei coaliții. Liderul PNL, Nicolae Ciucă, ar urma să fie înlocuit de liderul PSD, Marcel Ciolacu, la conducerea guvernului.

„În acordul pe care l-am agreat atunci când s-a constituit Coaliția am convenit ca rotirea să se facă la finele lunii mai și se va face rotirea așa cum am agreat”, declara premierul Nicolae Ciucă pe 29 decembrie.

„Există o dată exactă. 25 mai este data la care se va face rotația, prin parlament. Premierul demisionează, cade tot cabinetul, apoi se vine iar în parlament cu noul premier și un nou program de guvernare” declara Marcel Ciolacu în luna noiembrie.

Acordul politic de constituire a „Coaliției Naționale pentu România”, semnat de liderii PSD, PNL și UDMR în noiembrie 2021, la constituirea actualei coaliții de guvernare, prevede că Nicolae Ciucă va avea mandat până în 25 mai 2023, moment de la care va fi numit un premier din partea PSD, până la alegerile generale din 2024. Documentul, citat de realitatea.net, prevede condițiile în care va funcționa sistemul de rotație între PNL și PSD:

- Vicepremierul din partea PSD va fi înlocuit de un vicepremier din partea PNL;

- Ministrul Transporturilor din partea PSD va fi înlocuit cu nominalizarea pentru acest portofoliu din partea PNL, iar PSD va prelua Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene;

- Ministrul Finanțelor Publice din partea PSD va fi înlocuit de PNL, iar PSD va prelua conducerea Ministerului Justiției;

- Coordonatorul Secretariatului General al Guvernului din partea PSD va fi înlocuit de reprezentantul PNL, iar PSD va prelua coordonarea Cancelariei prim-ministrului.

În ciuda protocolului semnat de partidele coaliției, liderul PSD Marcel Ciolacu a declarat, la începutul lunii octombrie, că ar dori o renegociere a protocolului astfel încât Ministerele Transporturilor și Fondurilor Europene să nu mai facă rocada și să rămână la PSD, respectiv PNL. Acesta a explicat că PSD și PNL ar trebui să consolideze „ceva ce funcționează” și să nu se lase duse de val de „orgoliul politic”.

Vizualizări: 116

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: