Comunitate

Un mare oraș din România a intrat în incapacitate de plată

Primarul municipiului Focşani, Cristi Valentin Misăilă, a declarat că primăria se află în capacitate de plată după ce bugetul oraşului a fost respins pentru a treia oară de majoritatea PNL-USR din Consiliul Local.

În consecință, Primăria Focșani nu mai poate efectua decât plăţi cu sume rezultate din încasări proprii, a mai spus edilul. "Ne aflăm deja la sfârşitul lunii februarie şi nu avem un buget aprobat. Municipiul Focşani cred că este singurul municipiu din ţară care nu are buget aprobat. (...) Dumnealor (majoritatea PNL-USR - n.red.) au blocat iarăşi bugetul unui întreg municipiu, blocaj care ne pune într-o mare dificultate cu privire la efectuarea plăţilor. Se apropie termenul de plată pentru obligaţii curente. Vorbim de bursele pentru şcolari, de indemnizaţiile pentru persoane cu dizabilităţi, de viramente aferente fondului de salariu, neachitate, vorbim de utilităţi, de alimentele pentru Căminul pentru persoane vârstnice, de medicamente, toate acestea pentru că, odată depăşit termenul de 45 de zile de la data aprobării bugetului naţional, Finanţele Publice Vrancea nu ne mai asigură viramente din cotele defalcate şi impozitul pe venit. Noi, în acest moment, efectuăm plăţi doar în baza încasărilor zilnice din impozite şi taxe locale plătite de cetăţeni şi de către agenţii economici. Sume care nu sunt foarte mari, între 150.000 şi 200.000 lei în medie zilnic. Gândiţi-vă doar atât: că pentru utilităţi, Primăria Municipiului Focşani are de efectuat plăţi în valoare de 1.360.000 lei. Deci ne-ar trebui opt-zece zile doar să încasăm impozite şi taxe pentru a achita aceste utilităţi. Şi riscăm să rămânem fără iluminat public, fără apă curentă şi agent termic la unităţi de învăţâmânt şi la toate celelalte unităţi subordonate", a susţinut Misăilă.

Acesta a afirmat că nu va ceda "presiunilor" grupului majorităţii din Consiliul Local, iar prioritatea sa este aceea de a finaliza proiectele cu fondurile europene cu fonduri europene aflate în derulare şi care au ca dată de finalizare sfârşitul anului.

Vizualizări: 38

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: