Externe

Igor Dodon spune că Executivul ar putea să cadă în 72 de ore

Situația politică a devenit extrem de încordată la în rândul alianței politice dintre socialiștii președintelui Igor Dodon și pro-europenii din blocul ACUM după ce ministrul justiției a anunțat că va anula concursul pentru funcția de procuror general, iar Maia Sandu a anunțat că Guvernul își asumă răspunderea pentru modificarea legii procuraturii astfel premierul să fie cel care propune candidații la funcția de șef al Procuraturii Generale, scrie presa de peste Prut.

În replică, președintele Igor Dodon a declarat că Executivul ar putea să cadă în 72 de ore, perioada în care angajarea răspunderii poate fi contestată prin moțiune de cenzură. „În trei zile, fie Guvernul cade, fie funcționează în continuare. Faptul că doamna prim-minstră a mers la acest pas denotă o situație foarte interesantă, deoarece putea să discute acest subiect cu partenerii din alianță. În acordul semnat între PSRM - ACUM este scris foarte clar care este procedura de înaintare a candidaturii la Procuratura Generală. În opinia mea, PSRM nu poate să accepte așa ceva. Această decizie poate să ducă la căderea Guvernului. Atunci mă întreb de ce Guvernul a mers la acest risc?”, a spus acesta.

Premierul Maia Sandu a replicat, însă, că nu-și va retrage proiectul, chiar cu riscul că deputații nu-l vor susține, iar Guvernul va cădea.

„Noi astăzi am luat o decizie pentru a rezolva o problemă și nu avem de ce să anulăm această lege. Evident, în continuare există o procedură în care PSRM și alte fracțiuni în Parlament pot decide, după cum consideră că este necesar. Probabil, această soluție nu a fost una cea mai elegantă, dar a fost singura soluție pe care am putut să o găsim în această situație. Reforma justiției este singurul motiv din care suntem în continuare în alianță. Alegerea procurorului general este un element important al reformei justiției. Ne-am asumat acest risc și suntem gata să cadă Guvernul, dacă PSRM va decide să meargă împotriva reformei justiției”, a declarat aceasta.

Potrivit proiectului pe care Guvernul și-a angajat răspunderea, premierul Maia Sandu va propune lista scurtă adică doi candidați Consiliului Superior al Procuraturii în vederea selectării persoanei care va deține funcția de procuror general. Acest lucru se întâmplă după ce ministrul Justiției, Olesea Stamate a anulat rezultatele concursului pentru această funcție. Partidul Democrat a criticat această decizie, iar PSRM a cerut demisia ministrului Justiției.

Vizualizări: 149

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Externe:

Citește și: