Sport

S-a născut în Canada, dar ia medalii pentru România

Amanda Stan are 17 ani și concurează pentru România în competițiile internaționale de patinaj artistic. Nu ar fi nimic neobișnuit dacă Amanda nu s-ar fi născut în Canada, acolo unde trăiește și în prezent. Când era mică a făcut parte din echipa de elită a Canadei, dar a făcut cerere să concureze pentru România. A pierdut astfel sponsorii din Cadana, dar spune că nu regretă. Prima dată când a fost cântat imnul României pentru ea, la o competiție, este cea mai puternică amintire pe care o are.

Părinții ei sunt români, iar Amanda a învățat limba română de la bunica ei, care nu vorbește altă limbă. „Mama și tata sunt din România, așa că eu am decis să concurez pentru România. Eu zic că a meritat, am avut foarte multe oportunități de a concura, am văzut foarte multe locuri“, a povestit Amanda Stan la Radio România Actualități.

Amanda a învățat românește, pentru că este singura limbă pe care o poate vorbi cu bunica ei. „Totdeauna ne-am gândit că ar fi bine să știe să vorbească limba română și încercăm continuu să vorbim cu ea“, a spus Luciana Stan, mama Amandei.

Aceasta a plecat din România în 1990, după mineriadă, moment în care a avut o mare dezamăgire. Patinajul a fost și pentru ea o pasiune, dar atunci nu erau posibilități de antrenament în România. „Mi-am dorit foarte mult să patinez și îmi aduc aminte de comentariile extraordinare ale lui Cristian Țopescu, care ne ajuta să ne imaginăm culorile costumelor, pentru că televizoarele erau alb-negru. Când Amanda a avut 4 ani și jumătate, am zis să o duc și la patinaj, dar nu mi-am imaginat că va ajunge să participe la competiții internaționale“, a spus Luciana Stan. „La început, Amanda a făcut parte din echipa de elită a Canadei și a fost un proces dificil să fie eliberată din echipă pentru a merge în echipa României. Dacă ar fi să se întoarcă ar dura doi ani, pentru că a concurat internațional“, a mai spus mama sportivei.

Amanda: Cel mai mult îmi place mâncarea

Pentru Amanda, prima experiență pe patine a fost și primul moment în care a avut încredere în altcineva în afara mamei. „A fost prima dată când am dat drumul la mâna mamei și am avut încredere în altcineva care nu era ea. Am încercat multe sporturi, înot, balet, nu am avut chef. Când a fost vorba de patinaj, a fost altceva, mi-a plăcut să patinez. Toate patinele au ceva special, toate arată un pas înainte. Cu patine mai mici am învățat primele sărituri, apoi să fac triple. Fiecare pereche de patine are în ele amintiri“, a povestit Amanda la postul de radio.

Întrebată ce îi place cel mai mult în România, tânăra sportivă a avut un răspuns surprinzător. „Cel mai mult în România îmi place mâncarea. Îmi plac toate felurile de mâncare. Aici, în România, mâncarea are un gust mult mai bun. Îmi place șnițelul, cașcavalul pane e pe primul loc, îmi place brânza. Îmi plac mall-urile de aici, sunt mai frumoase“.

Își vinde tablourile pentru a merge la competiții

Familia Amandei face eforturi uriașe pentru ca tânăra să poată participa în competiții. Sponsorii din Canada s-au retras după ce s-a mutat la echipa României. Pictura este o altă mare pasiune a Amandei, tânăra reușind chiar să vândă unele tablouri, iar banii obținuți i-a investit în sport. „Este o pasiune foarte costisitoare. Costurile sunt de 40.000 de dolari pe an pentru Amanda, care concurează în competiții internaționale. Am renunțat la niște sponsori atunci când am ales că concurăm pentru România, noi trebuie să scoatem toți banii din buzunar. Am încercat să facem rost de bani, dar sponsorii din Canada spun că noi concurăm pentru România, iar aici în țară este foarte greu. A contribuit și Amanda, pentru că a vândut o parte dintre tablourile pictate de ea“, a spus Luciana Stan, care crede că acest talent este moștenit de la o străbunică ce a fost pictoriță.

Galerie foto


Vizualizări: 155

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Sport:

Citește și: