Economie

Se deschide o nouă bancă de stat în România

Comisia Europeană a aprobat o investiție în valoare de 1,6 miliarde de euro pentru înfiinţarea Băncii Române de Investiţii şi Dezvoltare, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar, dat publicităţii marţi.

Banca urmăreşte să sprijine dezvoltarea economică şi socială, competitivitatea, inovarea şi creşterea economică în întreaga economie a României. România a notificat Comisiei planurile sale de înfiinţare a unei bănci naţionale de dezvoltare cu un capital iniţial de până la 1,6 miliarde de euro (7,9 miliarde lei). Banca va fi înfiinţată ca entitate deţinută integral de stat, cu Ministerul Finanţelor drept acţionar și aceasta îşi va desfăşura activitatea sub supravegherea Băncii Naţionale a României.

Ajutorul se acordă sub forma unei injecţii de capital de până la 608 milioane de euro, din care se estimează că 10 milioane de euro vor fi primite în 2024 în cadrul Mecanismului de redresare şi rezilienţă (MRR), unui grant în valoare de 1,4 milioane de euro şi unor garanţii de stat în valoare de 992 de milioane de euro.

Vizualizări: 43

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: