Externe

Si Franta are Dragnea ei

Viceguvernatoarea Bancii Frantei, Sylvie Goulard, candidata respinsa a Frantei pentru Comisia Europeana (CE) condusa de Ursula von der Leyen, a fost inculpata luni cu privire la deturnare de fonduri publice, in cadrul unei anchete cu privire la presupuse angajari fictive ale unor asistenti de eurodeputati in cadrul MoDem, relateaza L'Express.

Aceasta inculpare are loc dupa inculparea fostului ministru al Justitiei Michel Mercier intr-un caz similar, de presupuse angajari fictive de asistenti de eurodeputati in cadrul MoDem.

O ancheta vizeaza in prezent toate cadrele acestui partid de centru, inclusiv pe liderul formatiunii, Francois Bayrou.In Romania, fostul lider al PSD, Liviu Dragnea, a fost condamnat la 3 ani si 6 luni de inchisoare cu executare, in cazul angajarilor fictive la Directia Copilului Teleorman.

Cazul a fost asemanator celui judecat acum la Paris, fiind vorba despre angajati ai unei institutii de stat care au muncit, de fapt, pentru partid (PSD).

In Franta, magistratii vor sa stabileasca daca acesti colaboratori parlamentari au fost remunerati din fonduri provenind de la Parlamentul European (PE), in timp ce erau pusi sa efectueze alte sarcini in cadrul partidului.

Acest caz si o polemica cu privire la prestatii pentru un think tank american au costat-o Sylvie Goulard locul in noua Comisie. Candidatura sa a fost respinsa de PE in octombrie.Tot atunci au fost respinsi si social-democrata Rovana Plumb  din Romania, care candida la Transporturi, si popularul ungar Laszlo Trocsanyi (PPE), care candida la postul de comisar al Vecinatatii si Extinderii.

Judecatorii de la polul financiar al Tribunalului de la Paris, care ancheteaza in acest caz din iulie 2017, au convocat 15 persoane, inclusiv eurodeputati si cadre din partid in vederea inculparii, scrie L'Express.Audierile, conduse de judecatoarea Charlotte Bilger, au inceput la 15 noiembrie, cu o prima inculpare, a directorului financiar al MoDem Alexandre Nardella, acuzat de "complicitate la deturnare de fonduri publice" si "tainuire".

Interogatorii urmeaza sa iaba loc pana la 6 decembrie, cand presedintele MoDem Francois Bayrou urmeaza sa fie audiat la Tribunalul din Paris, potrivit unor surse apropiate dosarului.

Deschiderea unei anchete preliminare a Parchetului Parisului, in iunie 2017, a antrenat demisia lui Bayrou din postul de ministru al Justitiei, dar si pe cele ale lui Marielle de Sarnez din postul de ministru al Afacerilor Europene si a lui Sylvie Goulard din cel de ministru al Armatelor.

Vizualizări: 69

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Externe:

Citește și: