Economie

Teodorovici jignește directorii companiilor de stat după ce le ia banii

Ministerul Finanțelor a cerut în avans dividendele de la companiile de stat, unele dintre ele având profituri uriașe. Întrebat de ce nu lasă banii companiilor pentru a face investiții, ministrul Eugen Teodorovici a spus că este o decizie a acționarilor și că nu este afectată nicio investiție în derulare.

Atunci când jurnaliștii i-au spus ministrului că poate Nuclearelectrica strângea bani ca să modernizeze Reactorul 1, iar Romgaz punea deoparte pentru a investi în centrala modernă de la Iernut și în modernizarea unei unități de la Mintia, Teodorovici s-a enervat. "Dacă veniți cu abordări trasate deja, degeaba vă mai explic eu cum stau lucrurile în realitate. Există sume mari în depozite? Dacă da, e o eroare de management, nu a statului. De ce să lăsăm banii acolo?", a spus ministrul Eugen Teodorovici.

În realitate însă lucrurile nu stau așa, pentru că tot acționarii, adică statul, aprobă investițiile. În loc să lase companiile să se dezvolte, statul a preferat să ia profitul și să acopere găurile de la buget.

Ministerul Energiei a cerut conducerii companiei Romgaz să plătească dividende suplimentare în valoare de nu mai puțin de 716.885.664 de lei. De asemenea, Transgaz si-a anuntat actionarii ca urmează să platească dividende suplimentare către stat, deși compania are nevoie de bani pentru investiția BRUA.

Transelectrica și Nuclearelectrica trebuie să plătească de asemenea sume uriașe la buget. În total, statul va lua din sectorul energetic 1,9 miliarde de lei, adică peste 400 de milioane de euro.

Vizualizări: 372

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: