Justiție

Condamnat după ce și-a spionat soția polițistă

Un bărbat de 43 de ani din județul Tulcea a fost condamnat definitiv la un an și șase luni de închisoare cu suspendare pentru violarea vieții private pentru că și-a spionat soția, polițistă, cu ajutorul unor dispozitive ascunse în uniformă și poșetă.

Dosarul penal pe numele bărbatului a fost deschis în 2018, la plângerea polițistei. Agenta a depus plângere împotriva soțului său după ce a descoperit în poșetă un dispozitiv de urmărire a conversațiilor și un reportofon în căptușeala hainei.

În plângerea depusă împotriva soțului său, polițista a arătat că încă de la debutul căsniciei, din 2006, soțul său a fost gelos, dar crizele de gelozie s-au agravat în ultimii 4-5 ani, soțul său urmărind-o, verificându-i mesajele și acuzând-o de infidelitate. Polițista a introdus și cerere de divorț, dar cei doi au rămas împreună după ce soțul său ar fi manipulat-o și i-ar fi spus că „o va distruge şi că nu-şi va mai vedea copilul niciodată”.

În noaptea de 27 spre 28 aprilie 2018, în timp ce mergea spre o localitate învecinată pentru efectuarea unei patrule împreună cu un alt coleg, polițista a observat, însă, că e urmărită de soțul său. Femeia i-a cerut bărbatului să o lase în pace și să se întoarcă acasă.

La un moment dat, în timpul serviciului, polițista a observant că poșeta i s-a încălzit, iar când a verificat-o a găsit ascuns în interiorul ei un dispozitiv de urmărire în care se afla și o cartelă sim.

Verificând pe internet, polițista a constatat că era vorba de un dispozitiv de interceptare a convorbirilor private, având şi o funcţie de localizare GPRS.

În urma descoperirii făcute, polițista i-a cerut soțului său divorțul, iar acesta i-a spus să nu divorţeze de dragul copilului, susţinând că are înregistrări audio-video, că a plătit oameni să o urmărească şi că va face publice toate înregistrările cu ea şi cu colegii ei dacă ea va depune plângere.

O lună mai târziu, ascunsă în uniforma de serviciu, polițista, divorțată în final, a găsit ascuns un alt dispozitiv de înregistrare. Agenta a declarat că „având experienţa primului dispozitiv găsit în poşeta sa, a deprins obiceiul de a-şi verifica periodic lucrurile personale, astfel că în data de 27.05.2018 a descoperit acest reportofon pe care crede că soţul ei de atunci l-a pus în dimineaţa aceleiaşi zile, deoarece cu o seară înainte, deşi a verificat uniforma sa, acesta nu se găsea acolo”.

A recunoscut tot
 

Pus în fața probelor, bărbatul acuzat de fosta sa soție de violarea vieții private a declarat că în iarna anului 2017, deoarece avea bănuieli că soţia sa are o relaţie extraconjugală, a achiziţionat cele două dispozitive de pe internet. Astfel, pe primul dintre ele (dispozitivul de interceptare a discuţiilor private redate în timp real şi de localizare GPRS cu cartelă SIM), începând cu luna martie 2018 l-a ascuns într-o poşetă a acesteia.



A constatat în aceeaşi zi că soţia sa a luat acea poşetă cu ea la muncă, astfel că a apelat cartela sim din dispozitiv de pe telefonul său personal, cât şi de pe telefonul cu număr fix şi a ascultat de mai multe ori scurte convorbirii purtate de aceasta cu colegul acesteia.

Bărbatul a declarat că la un moment dat, după o ceartă avută cu soţia pe motive de infidelitate, a constatat lipsa dispozitivului din poşeta în care el îl pusese el anterior.

În privința celui de-al doilea dispozitiv, bărbatul a declarat că pe acesta l-a pus în căptuşeala uniformei de serviciu a soţiei sale, uniformă pe care ştia că soţia sa nu o va îmbrăca, aceasta fiind agăţată într-un cuier din al doilea hol al casei, loc din care soţia sa obişnuia să vorbească la telefon, însă nu a apucat să asculte convorbirile purtate, întrucât în aceeaşi zi, aceasta a găsit dispozitivul şi l-a predat organelor de cercetare penală.

În timpul procesului, polițista și-a retras plângerea, dar judecătorii au decis că retragerea plângerii nu poate opri cursul dosarului. Astfel, Curtea de Apel Constanța a menținut pedeapsa de un an și șase luni de închisoare cu suspendare aplicată de Judecătoria Tulcea bărbatului.


„Deşi inculpatul a susţinut că a comis aceste fapte pe fondul relaţiei conflictuale cu fosta soţie şi din dorinţa de a afla adevărul în legătură cu o legătură extraconjugală pe care o bănuia, Curtea constată că acest motiv de ordin subiectiv nu poate atrage o soluţie contrară celei dispuse de prima instanţă, nefiind suficient pentru a justifica o soluţie de renunţare la aplicarea pedepsei”, arată Curtea de Apel Constanța în sentință, care este definitivă.

Judecătorii au mai arătat că „faptele săvârşite de către inculpat nu prezintă o gravitate redusă nici prin raportare la faptul că asemenea dispozitive de interceptare electronică la distanţă sunt larg răspândite şi riscă să servească la dezvoltarea unui mod de operare al infracţiunilor prin care se aduce o importantă atingere vieţii private a persoanei, reacţia organelor statului impunându-se a fi una fermă şi aptă să prevină şi să descurajeze conduite care lezează drepturi şi libertăţi fundamentale ocrotite prin lege şi Constituţie”.

Vizualizări: 254

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: